Våra tankar om mat

IMG_20131015_134942

Köket huserar i den gamla skolan i Hardeberga utanför Lund. Redan 1978 började vi tillaga och servera vegetarisk mat till skolans elever. För oss som numera arbetar i köket har det varit en självklarhet att laga all mat på ekologiska/biodynamiska och om möjligt närproducerade råvaror eftersom Waldorfskolan inspireras av Rudolf Steiners tankar om biodynamisk matproduktion.
Vi är väl medvetna om att bra skolmat är viktigt både för hälsan och för elevernas prestationer i skolan. Vi planerar menyn med omsorg efter vad årets säsong har att erbjuda, samtidigt som maten ska vara näringsrik och god. För att våra elever ska känna sig delaktiga i planeringen av skolans meny finns ett matråd och alla klasser får tillsammans med kökschefen ansvara för en veckas meny någon gång under läsåret.
Vi serverar ca 210 portioner varje dag. Maten lagas från grunden, utan tillsatser och med ekologiska/biodynamiska råvaror så långt som det är möjligt. Vi är stolta över att kunna konstatera att idag ligger andelen ekologiska/biodynamiska råvaror på ca 96 %. Allt bröd är bakat i vårt eget kök. Sylt, inläggningar och bredbart smör är tillverkar vi också själva.
Varje dag kl.10 serveras knäckebröd och hemgjort smör och kl 11.30 hämtar barnen lunchen som de äter i klassrummen. Klass 6 – 9 äter i en gemensam matsal där också många lärare äter. Lunchen består alltid av en varmrätt och en sallad och då och då serveras även frukt som efterrätt.
Köket är placerat centralt i skolans lokaler och är väl integrerat i skolans vardag. Ibland på eftermiddagen får vi besök av olika klasser som lägger en del av sin undervisning i Hem- och konsumentkunskap i köket.

Läs mer här om varför vi har vegetarisk mat på skolan!