Varför vegetarisk mat?

På skolan serverar vi uteslutande ekologisk eller biodynamisk vegetarisk mat. Ett beslut som ibland väcker frågor och förundran, men ännu oftare respekt och uppskattning.

Den främsta anledningen är att vi ser det som ett bidrag till miljön och en mer hållbar värld. I Sverige behöver vi öka andelen vegetarisk mat i kosthållningen. Genom den höga animaliska konsumtionen i den industrialiserade delen av världen bidrar vi väsentligt till klimatförändringen och det gör även att vi tvingas använda betydligt mer åkermark till livsmedelsproduktion än vad som motsvarar vår andel av jordens befolkning. Den vegetariska maten på skolan visar också eleverna att det faktiskt går att äta näringsriktigt, gott och varierat utan kött- och fiskprodukter. Den vegetariska maten har en viktig pedagogisk verkan.

Vi är stolta och glada över våra kreativa och duktiga köksmedarbetare som varje dag ger oss näringsrik och framförallt underbart god mat till ett rimligt pris. Att vi också i vårt lilla hörn bidrar till en mer hållbar värld ser vi som en härlig bonus!

Om du är tveksam är du alltid välkommen att komma förbi och smaka, det är stor chans att du blir positivt överraskad!

Köket huserar i den gamla skolan i Hardeberga utanför Lund. Redan 1978 började vi tillaga och servera vegetarisk mat till skolans elever. För oss som numera arbetar i köket har det varit en självklarhet att laga all mat på ekologiska/biodynamiska och om möjligt närproducerade råvaror eftersom Waldorfskolan inspireras av Rudolf Steiners tankar om biodynamisk matproduktion.
Vi är väl medvetna om att bra skolmat är viktigt både för hälsan och för elevernas prestationer i skolan. Vi planerar menyn med omsorg efter vad årets säsong har att erbjuda, samtidigt som maten ska vara näringsrik och god. För att våra elever ska känna sig delaktiga i planeringen av skolans meny finns ett matråd och alla klasser får tillsammans med kökschefen ansvara för en veckas meny någon gång under läsåret.
Vi serverar ca 210 portioner varje dag. Maten lagas från grunden, utan tillsatser och med ekologiska/biodynamiska råvaror så långt som det är möjligt. Vi är stolta över att kunna konstatera att idag ligger andelen ekologiska/biodynamiska råvaror på ca 96 %. Allt bröd är bakat i vårt eget kök. Sylt, inläggningar och bredbart smör är tillverkar vi också själva.
Klass 6 - 9 äter i en gemensam matsal där också många lärare äter. Lunchen består alltid av en varmrätt och en sallad och då och då serveras även frukt som efterrätt.
Köket är placerat centralt i skolans lokaler och är väl integrerat i skolans vardag. Ibland på eftermiddagen får vi besök av olika klasser som lägger en del av sin undervisning i Hem- och konsumentkunskap i köket.