Nu rundar vi av höstterminen!

En intensiv hösttermin på skolan avslutas idag med brinnande marschaller, skönsång av eleverna och samling i klassrummen. Tänk vad mycket som har hänt! När vi kom tillbaka från sommarlovet hade lökar, salladshuvuden och tomater verkligen tagit fart i trädgården och runt bihuset surrade det av flitiga bin. Treornas sädesfält tog sig fint under sommaren och snart fick vi se hur kornen samlades in och tröskades för hand. Friluftsdagar och fotbollsturnering tillhörde också den tidiga hösten. Den nya kompisgungan vid säteriet blev en populär samlingsplats liksom linbanan vid gamla skolan som äntligen kom igång!

Under året har vi fått ta del av många små och lite större spel av olika klasser, vi har färdats till antikens Grekland med Odysseus, till Egyptens faraoner och fått njuta av Dickens Julsaga i modern tappning. Att niornas spel i år framfördes på engelska är en del i skolans ökade fokus på det engelska språket.

Vid Mikaeli blev det både draklek och riktig drake som ringlade sig fram mellan folkmassorna på höstfesten där vi njöt av det underbara vädret, nyskördade grönsaker från Hållbara Hardeberga, äppelmust, kaffe och kakor och inte minst den goda soppan.

När mörkret lägrade sig fick vi ta del av både lyktfest och adventsspiral, två fina traditioner för de mindre barnen. För de de lite större arrangerade niorna vid flera tillfällen mycket uppskattade discon på säteriet.

Den stora finalen på terminen blev naturligtvis luciafirandet med klass 4 och julbasaren i Stadshallen. Ett härligt myller av folk, underbara hantverksprodukter och ett scenprogram som imponerade på många besökare! Varmt tack till basarkommittén för allt arbete! Resultatet av basaren kommer såväl klasserna som välgörande ändamål till del.

Vi kunde också fira att Hållbara Hardeberga fick Region Skånes miljöstipendium och att skolan fick sitt slutliga godkännande av Skolinspektionen efter vårens tillsyn på skolan.

Lärarna har förutom den intensiva vardagen träffats under två studiedagar samt många torsdagskollegier för gemensam fortbildning och utöver detta har vi just nu hela fem lärare som studerar på Waldorfhögskolan i Stockholm! Två lärare avslutade under hösten sin utbildning vid Waldorfseminariet i Göteborg och är nu färdigutbildade lärare, varma gratulationer! Vi gläder oss enormt åt alla nya lärare som förutom sin dagliga gärning och omsorgen om familjen vill utbilda sig inom den pedagogik som är vår centrala uppgift och inspiration. Skolan stöttar aktivt all waldorfpedagogisk ut- och fortbildning och avsätter betydande resurser för att göra det möjligt. I slutet av januari kommer också sju lärare delta i det svenska waldorflärarmötet i Järna. Under vårterminen arbetar kollegiet med ett projekt med kollegialt lärande där vi bland annat vill fördjupa oss i waldorfskolans kursplan och öka vår förståelse för hur vi kan använda kursplanen som stöd för elevernas utveckling. Uppstart sker på årets första arbetsdag för lärarna den 7 januari  (eleverna är lediga).

En viktig händelse under året var öppnandet av den svenska waldorfrörelsens nya portal under domänen www.waldorf.se Missa inte att titta in på den nya färgglada och inspirerande portalen som förenar waldorfpedagogiska verksamheter över hela landet.

Vi önskar alla våra vänner en god helg och ett fantastiskt gott nytt år! Med nya krafter ser vi fram mot vårterminen som lovar att bli minst lika spännande och rolig (och förhoppningsvis även lite mer solig!)

Add a Comment

You must be logged in to post a comment