Varför vegetarisk mat?

På skolan serverar vi uteslutande biodynamiskt eller ekologiskt odlad vegetarisk mat. Den främsta anledningen till den vegetariska matsedeln är att vi ser den vegetariska kosten som en viktig del i waldorfskolans pedagogiska verksamhet. Dessutom bidrar det på ett positivt sätt till miljön och en mer hållbar värld. Vi på skolan är stolta och glada över våra duktiga och kreativa köksmedarbetare som varje dag ger oss näringsrik och framförallt underbart god mat till ett rimligt pris. Att vi också i vårt lilla hörn kan bidra till en mer hållbar värld ser vi som en bonus. Om du är tveksam är du alltid välkommen att komma förbi och smaka!

Köket huserar i den gamla skolan i Hardeberga. Redan 1978 började vi tillaga och servera vegetarisk mat till skolans elever. För medarbetarna som numera arbetar i köket är det en självklarhet att laga all mat på biodynamiska/ ekologiska och om möjligt närproducerade råvaror eftersom waldorfskolan inspireras av Rudolf Steiners tankar om biodynamisk matproduktion.
Vi är väl medvetna om att bra skolmat är viktigt både för hälsan och för elevernas prestationer i skolan. Vi planerar menyn med omsorg efter vad årets säsong har att erbjuda, samtidigt som maten ska vara näringsrik och god. För att våra elever ska känna sig delaktiga i planeringen av skolans meny finns ett matråd och alla klasser får tillsammans med kökschefen ansvara för en veckas meny någon gång under läsåret.

Vi serverar ca 250 portioner varje dag. Maten lagas från grunden, utan tillsatser och med biodynamiska/ ekologiska råvaror så långt som det är möjligt. Vi är stolta över att kunna konstatera att idag ligger andelen biodynamiska/ ekologiska råvaror på ca 96 %. Allt bröd är bakat i vårt eget kök. Sylt, inläggningar och bredbart smör är tillverkar vi också själva.
Klass 6 - 9 äter i en gemensam matsal där också många lärare äter. För de lägre klasserna serveras lunch i klassrummet. Lunchen består alltid av en varmrätt och en sallad, och då och då serveras även frukt som efterrätt.

Köket är placerat centralt i skolans lokaler och är väl integrerat i skolans vardag. Ibland på eftermiddagen får kökets medarbetare besök av olika klasser som lägger en del av sin undervisning i hem- och konsumentkunskap i köket, något som brukar vara mycket uppskattat!